tiistai 18. elokuuta 2015
Kansanedustajan häpeä
Demokraatti Robert Carlyle Byrd oli 42-vuotias noustessaan USA:n senaattiin vuonna 1959. Hänellä oli jo takanaan mittava ura politiikassa, mutta erikoista oli se, että hän pystyi Ku Klux Klan -menneisyydestään huolimatta lyömään kilpailijansa, jotka käyttivät vaaleissa tuota tietoa häikäilemättä häntä vastaan.
Robert Byrdillä oli kuitenkin avuja, joilla hän hurmasi yleisönsä. Hän oli lähtöisin köyhistä oloista. Ennen poliitikon uraansa hän työskenteli lihanleikkaajana, joten tavallisen ihmisen oli helppo samaistua häneen. Lisäksi hän oli melko pätevä viulisti. Hän pystyi näin tekemään vaalitilaisuuksistaan erilaisia kuin muut ehdokkaat, hän sai köyhän osavaltionsa ihmisten ajatukset hetkeksi pois harmaasta arjesta ja sen todellisista ongelmista.
Mikä sai Robert Byrdin liittymään antisemitistiseen, homovastaiseen ja maahanmuuttoa vastustavaan järjestöön? Oliko hän rasisti vai pelkästään onnenonkija? On mahdollista, että poliittinen kunnianhimo ajoi häntä eteenpäin ja kaikki apu sekä mahdolliset äänestäjät olivat tässä tarpeen. 1940-luvulla, Amerikassa, Ku Klux Klaanin suosituksella saattoi olla apua vaaleissa läpimenoon. Nuori Robert otettiin Klaanissa lämpimästi vastaan ja hän yleni nopeasti paikallisen osastonsa hierarkiassa johtotehtäviin. Byrd kertoi myöhemmin halunneensa kuulua johonkin ja tuntea itsensä tärkeäksi.
Olli Immonen julisti taannoin kohua herättäneessä Facebook -päivityksessään sotaa monikulttuurisuutta vastaan. Hänen kirjoituksensa oli aggressiivinen hyökkäys maahanmuuttajia ja vähemmistöjä kohtaan. Kun tällaista kuullaan kansanedustajalta, herättää se arvatenkin hämmennystä ja arvostelua. Lisäksi paljastui, että Immonen oli esiintynyt valokuvassa Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa, joka on julkisesti fasistinen järjestö ja hänellä on nähtävästi muitakin kontakteja äärioikeistolaisiin piireihin. Immonen on kieltänyt olevansa fasisti.
Mikä saa suomalaisen poliitikon flirttaamaan fasistien kanssa? Tunteeko hän samaa jännitystä ja hyväksyntää kuin nuori Robert Byrd, vai onko hänkin ehkä vain onnenonkija joka tietää saavansa helpoiten ääniä muukalaisvastaisella agendallaan? Lieneekö taustalla fasistinen ideologia ja populistinen keino löytää syntipukki - maahanmuuttaja - Suomen ongelmille? Onko populistinen politikointi isänmaallisuutta vai opportunismia?
Mitä mieltä sinä olet?
P.S.
Mitä tapahtui lopulta Robert Carlyle Byrdille? Hän teki pitkän uran USA:n senaatissa, ja oli kuollessaan kesäkuussa 2010 arvostettu poliitikko. Hän joutui kuitenkin koko elämänsä ajan selittelemään suhdettaan Klu Klux Klaaniin, mutta hän ei koskaan kieltänyt menneisyyttään järjestössä. Hänen tiedetään sanoneen:
"Tiedän nyt, että olin väärässä. Suvaitsemattomuudelle ei ole sijaa Amerikassa. Pyydän anteeksi tuhat kertaa...enkä välitä, voin pyytää anteeksi uudestaan ja uudestaan. En voi pyyhkiä pois sitä mikä tapahtui".
P.S.S.
Mitä tapahtuu Olli Immoselle? Löytyykö hänestä samaa viisautta ja katumusta kuin Robert Byrdistä? Aika näyttää. Todennäköisesti perussuomalaiset heittävät hänet ulos eduskuntaryhmästä ja tiettävästi Immonen ei osaa soittaa viulua.
Toivon, että suvaitsemattomuudelle ei ole sijaa myöskään Suomessa.
Lähteet:
http://www.alternet.org/story/147702/top_12_racist_politicians_of_modern_history
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Byrd
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan
https://www.youtube.com/watch?v=8BouPR8ZczI
http://www.nytimes.com/2014/04/21/us/50-years-into-the-war-on-poverty-hardship-hits-back.html?_r=1
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/06/18/AR2005061801105.html
http://www.hs.fi/politiikka/a1305972867757
http://www.hs.fi/politiikka/a1434509332809
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/08/09/se-vaarallinen-juttu/
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyvä Juha! Hienosti kirjoitettu. Maahanmuuttokysymykset ovatkin kiinnostava ja monipuolinen pohdintojen aihe josta riittää tasokkaita argumentteja eri ajatussuuntien edustajilta.
VastaaPoistaKiitos Mikko! Aihe on aina ajankohtainen ja varsinkin nyt, kun pakolaiskriisi näyttää menevän kokoajan huonompaan suuntaan. Vastakkainasettelu tulee lisääntymään.
Poista