perjantai 14. elokuuta 2015
Mustaa ja valkoista
Eräässä suositussa Facebook-päivityksessä listataan useita asioita, jotka haittaavat yritystoimintaa ja ovat muutenkin Suomessa pielessä. Huutia saavat sekä holhousvaltio, kauppojen aukiolojen sääntely että ilmastopolitiikka- ja haittaverot. Vakiosyyllinen Ay-liike on myös käsitelty.
Jäin miettimään kuinka mustavalkoisia asiat ovat vai ovatko ne?
Miten ay-liike sitten voisi olla syyllinen? Kuten niin usein some-kirjoituksissa, ammattiyhdistyksiä syytetään ylisuurten etujen rohmuamisesta. Kirjoituksen mukaan "AY-liikkeet ajavat yritykset pois Suomesta, koska vaatimukset ovat aivan kohtuuttomia". Koska en ole varma, mitä tällä tarkoitetaan, epäilen, että kyse lienee palkoista. Tästä on puhuttu paljon julkisuudessa: suomalainen työ ei ole kilpailukykyistä ja se maksaa liian paljon, senpä vuoksi hallitus haluaa pidentää työaikoja.
Eurostatin tilaston mukaan suomalaisten työvoimakustannukset eivät näyttäisi eurooppalaisessa vertailussa kuitenkaan olevan huomattavan paljon korkeampia kuin lähinaapureiden. Itseasiassa nuo kulut näyttävät varsin kilpailukykyisiltä, olemme halvempi maa kuin Tanska tai Norja ja lähellä Ruotsia. Erona Suomeen näillä mailla toki on se, että ne eivät ole yhteisvaluutassa eli hallinnoivat itse omaa rahapolitiikkaansa ja välttyvät nykyisiltä Euron ongelmilta toisin kuin Suomi. Euroopassa on kuitenkin paljon maita, joiden työvoimakustannukset ovat paljon alhaisempia kuin Suomen, mutta ovatko ne todellisia kilpailijoitamme? Kuinka laskemme työvoimakustannuksemme esimerkiksi Bulgarian tasolle? Mitä vaikutuksia sillä olisi?
Ammattiyhdistysliikkeen arvosteluun tuntuu liittyvän paljon tunnepitoista kommentointia ja historiattomuutta. Tuntuu vaikealta kuvitella, että työntekijöiden oikeudet olisivat kehittyneet siihen mitä ne nyt ovat ilman ay-liikettä. Clintonin hallituksen työministeri Robert Reich kirjoittaa, miksi vahvat liitot ovat tärkeitä juuri keskiluokan hyvinvoinnin kannalta. Hänen mukaansa juuri työntekijöiden järjestäytyminen USA:ssa 1950-60-luvuilla takasi heille riittävän toimeentulon ja siten myös ostovoiman.
Entäpä kilpailuky? Se voi näköjään tarkoittaa ainakin kolmea eri asiaa ja meille suomalaisille on jo pitkään uskoteltu, että emme ole kilpailukykyinen maa. EK:n mukaan kilpailukyvyn palauttaminen on olennaista talouden kannalta ja nimenomaan suhteessa Saksaan. Työnantajapuoli ja hallitus puhunee juuri kustannuskilpailukyvystä ja käyttää sveitsiläisen IMD:n tilastoa, jossa Suomi on sijalla kaksikymmentä. Kilpailukyvystä on kuitenkin muitakin arvovaltaisia tilastoja, kuten World Economic Forumin raportti, jossa Suomi rankataan koko maailmassa sijalle 4 ja Euroopassa kakkoseksi.
Kumpaa sitten uskoa? Itse mieluummin uskon WEF:n raporttia, jossa huomioidaan myös mm. hyvän koulutuksen ja innovaatioiden osuus kilpailukykyyn. Jos tavoitteena on kuitenkin säilyttää pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, onko petollista tuijottaa pelkästään kustannuskilpailukykyä, jota Nobel - taloustieteilijä Paul Krugman pitää artikkelissaan vaarallisena pakkomielteenä? Hän lainaa Laura D'Andrea Tysonsia, joka on määritellyt kilpailukyvyn seuraavasti:
"Competitiveness is "our ability to produce goods and services that meet the test of international competition while our citizens enjoy a standard of living that is both rising and sustainable."
Pitäisikö Suomea talouden osalta ohjata, kuten isoa pörssiyhtiötä vai ehkä tuon em. määritelmän mukaan niin, että ihmisilläkin olisi täällä hyvä olla? Eikö juuri keski- ja pienituloisten hyvinvointi, jota myös ay-liike on ollut rakentamassa, ole Suomen kannalta oleellista.
Mitä mieltä sinä olet?
Lähteet:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Wages_and_labour_costs
http://pubs.aeaweb.org/doi/pdfplus/10.1257/jep.27.3.167
http://robertreich.org/post/120107784670
http://www.taloussanomat.fi/porssi/sanakirja/termi/kilpailukyky/
http://www.imd.org/wcc/news-wcy-ranking/
http://www.imd.org/uupload/imd.website/wcc/scoreboard.pdf
http://www.weforum.org/reports/global-competitiveness-report-2014-2015#
https://www.foreignaffairs.com/articles/1994-03-01/competitiveness-dangerous-obsession
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei, ei laiteta Suomea pörssiin. Kyllä! Ja ihan ensimmäiseksi Suomen ja suomalaisten pitäisi alkaa uskoa ja luottaa itseensä.
VastaaPoista